Dyslexie behandeling

Dyslexie is een leerstoornis die van blijvende aard is. Toch hoeft het geen grote beperking te vormen voor het dagelijks functioneren en de verdere loopbaan van jouw kind. Maar het is duidelijk dat kinderen met dyslexie lekkerder in hun vel zitten en minder last ervaren van hun leerstoornis dankzij deskundige begeleiding. Tijdig starten met begeleiding is dan ook verstandig. Het kan ervoor zorgen dat de leerachterstand van jouw kind over het algemeen beperkt blijft.

Onderdelen van een dyslexie behandeling

Onze behandelmethode voor dyslexie is gebaseerd op een wetenschappelijk bewezen effectieve methode en wordt uitgevoerd door gespecialiseerde orthopedagogen of kinderpsychologen. Het is een methode die wij al jaren inzetten en waarmee wij al tienduizenden kinderen met dyslexie hebben geholpen. Het is gericht op zowel lezen en spellen afzonderlijk én op de integratie van beiden. Belangrijke punten waaraan we gericht aandacht besteden zijn onder andere:

  • de klank/tekenkoppeling;
  • het fonemisch bewustzijn (bewustzijn van klanken in woorden);
  • tijdgecontroleerde visuele woordherkenning;
  • systematische herhaling;
  • de koppeling van schrijftaal aan gesproken taal;
  • de nauwkeurigheid en tempo bij het lezen;
  • het fonologisch bewustzijn (o.a. woorden verdelen in klankgroepen en rijmwoorden herkennen);
  • het visueel maken van klanken om de klank- en regelstructuur te leren kennen.

Spiek Digitaal

Naast de begeleiding die kinderen krijgen van onze behandelaren, kunnen ze thuis zelfstandig aan de slag met behulp van Spiek Digitaal. In deze digitale wereld leren kinderen op een speelse wijze beter lezen en spellen met de hulp van het hondje Spiek. Zo hebben kinderen niet alleen meer eigen regie over hun behandeling, maar beleven ze ook meer plezier tijdens het oefenen! Lees meer over Spiek Digitaal.

 

Eigenaarschap in de behandeling

De behandeling zal worden uitgevoerd door een orthopedagoog die gespecialiseerd is op het gebied van dyslexie. Jouw kind krijgt tevens ‘eigenaarschap in de behandeling’. Dit betekent dat jouw zoon of dochter nauw betrokken zal zijn bij de inhoud en planning van de behandeling. Hier zit een belangrijke reden achter: in veel gevallen zijn kinderen met dyslexie ervan overtuigd ‘toch nooit beter te zullen worden met lezen en spellen’. Hierdoor zijn ze minder snel geneigd om te blijven oefenen, waardoor het lezen en spellen inderdaad niet zal verbeteren.

Het is nodig deze negatieve gedachte te voorkomen of te doorbreken. Doelgerichte betrokkenheid van jouw kind bij zijn of haar eigen behandeling speelt hierbij een zeer belangrijke rol. Niet alleen zorgt het voor meer motivatie en (zelf)vertrouwen, maar het draagt ook bij aan het succes van de behandeling.

“Ik durf veel beter hardop te lezen in de klas. Ik heb zelfs meegedaan met een voorleeswedstrijd en werd 2e!” – Yara, 11 jaar

Weten waar je aan toe bent

We houden jou als ouder, maar ook de betrokken leerkracht(en) goed op de hoogte van wat we tijdens de behandeling uitvoeren onder begeleiding van een oefenpartner (bijv. een ouder of leerkracht). Daarnaast geven we gerichte oefeningen mee die jouw kind thuis en/of op school kan doen. Het is voor ons tevens mogelijk om kinderen op school te begeleiden en intensief contact te onderhouden met de intern begeleider of leerkracht. Onze zorg is voorzien van het keurmerk van het Nederlands Kwaliteitsinstituut Dyslexie (NKD). De behandelresultaten van onze dyslexiebehandelmethode zijn zeer positief en worden beoordeeld door onze cliënten met een 8,6! Bij ons ben je dus verzekerd van goede dyslexiezorg!

Bijkomende problemen aanpakken

Vaak hebben kinderen en jongeren met dyslexie last van bijkomende problemen, zoals faalangst of een lagere zelfwaardering. Ook op dat gebied bieden wij hulp. Tijdens de begeleiding leren wij kinderen met deze problemen om te gaan. Soms kan dit tijdens de dyslexiebehandeling behandeld worden en soms is hier een los traject voor nodig. Voor meer informatie over de verschillende bijkomende problemen die wij behandelen, ga naar onze overzichtspagina.

Ben je ouder dan 18 jaar en ontvang je graag begeleiding voor jouw dyslexieklachten? Neem gerust contact met ons op en dan kunnen we samen de mogelijkheden bespreken.

 

Benieuwd hoe wij kunnen helpen?

Meld je aan of neem contact met ons op.