Spiek Digitaal: in een digitale wereld aan de slag met dyslexie

Wat is Spiek Digitaal?

Spiek Digitaal is een digitale wereld waarin kinderen door middel van levendige en interactieve instructies en oefeningen beter leren lezen en spellen. Het is een onderdeel van de dyslexieaanpak van Opdidakt. Alles in Spiek Digitaal is erop gericht om het oefenen leuker te maken: hondje Spiek neemt kinderen mee op reis door vijf verschillende werelden – Klinkerklankenland, Medeklinkermeer, Wondere woorden woestijn, Spacewoorden en Spiekstad – en helpt ze hun doelen op speelse, doelgerichte én zelfstandige wijze te halen. De kleurrijke en rijkelijk geïllustreerde digitale wereld van Spiek wakkert het enthousiasme in kinderen aan om op elke plek en tijdstip aan de slag te gaan met beter leren lezen en spellen.

“Ik vind de filmpjes heel leuk en de plaatjes grappig! Het is eigenlijk een spel dat je gaat spelen, alleen dan met lezen en spelling. En ik vind het fijn dat ik het helemaal zelf kan doen en geen hulp nodig heb van mijn moeder of vader.” - Noah, 10 jaar 

Bekijk onderstaande video om een eerste indruk te krijgen van onze Spiek!

Hoe werkt het?

Om het kind wegwijs te maken in de wereld van Spiek Digitaal, logt hij of zij de eerste keer samen in met de behandelaar. Er wordt voor gezorgd dat het kind daarna zelfstandig kan inloggen en aan de slag kan gaan. Na elke behandeling zet de behandelaar twee spellingopdrachten klaar in Spiek Digitaal. Het kind kan deze zelfstandig uitvoeren; er is geen ondersteuning nodig van ouders of de ondersteuner op school. Hier horen ook flitslijsten bij om het woordlezen te bevorderen, en eventueel auditieve oefeningen die passend zijn bij de behandeling. Tijdens de behandeling worden de doelen en succescriteria genoteerd in het digitale logboek, en na afloop van het oefenen wordt vastgelegd hoe het oefenen is gegaan. Zo wordt de vooruitgang goed bijgehouden!

Minder belastend voor ouders en ondersteuners

Waar kinderen voorheen spellinghuiswerkopdrachten op papier maakten, gebeurt dat nu digitaal in de wereld van Spiek. Tevens worden de spellinginstructies duidelijk uitgelegd tijdens de oefeningen middels auditieve instructies. Hierdoor is het voor ouders en ondersteuners op school minder belastend, omdat het spellingwerk nu grotendeels door het kind zelfstandig kan worden uitgevoerd. Het leeshuiswerk blijft op papier, zodat er tijdens het lezen hulpmiddelen ingezet kunnen worden, zoals het bijwijzen met een potlood of het kleuren van moeilijke woorden.

Werk jij al met Spiek Digitaal en wil je inloggen?

Ga naar Spiek Digitaal

Waar en wanneer het uitkomt

Met Spiek Digitaal kunnen kinderen op eigen niveau vanaf iedere plaats en op ieder tijdstip oefenen met lezen en spellen. Dit kunnen ze doen vanaf huis, bij opa en oma en zelfs op vakantie! Het enige wat hiervoor nodig is, is een tablet of laptop met internetverbinding. Zo hebben kinderen meer eigen regie over hun behandeling en gaan ze met meer plezier aan de slag om stap voor stap het lezen en spellen beter onder de knie te krijgen!

Wil je meer lezen over de gehele dyslexiebehandeling van Opdidakt? Lees dan hier verder.

Als school geïnteresseerd in meer informatie over Spiek Digitaal? Neem gerust contact op met onze relatiemanagers.

 

Benieuwd hoe wij kunnen helpen?

Neem contact op met onze relatiebeheerders of ga op zoek naar een locatie bij u in de buurt