Mindset en de weg naar succesvol leren

De mindsettheorie van Carol Dweck staat voor de manier waarop kinderen denken over zichzelf, hun intelligentie en kwaliteiten. Hierbij wordt onderscheid gemaakt tussen een vaste mindset en een groeimindset. Kinderen met een vaste mindset geloven dat hun eigenschappen/kwaliteiten vaststaan en onveranderlijk zijn. Kinderen met een groeimindset daarentegen, geloven dat ze zichzelf steeds kunnen blijven verbeteren en ontwikkelen en dat ze blijven groeien door hard te werken en te leren.

Inhoud van de cursus

De cursus ‘mindset en de weg naar succesvol leren’ heeft als doel inzicht te geven in de betekenis van het begrip ‘mindset’ en de invloed hiervan op het leerproces van een leerling. We gaan in op de kenmerken van een vaste mindset en van een groeimindset en laten zien hoe je in de klas een groeimindset bij leerlingen kunt stimuleren. Daarnaast gaan we tijdens de cursus in op het effect van feedback op het leerproces van leerlingen.

Na afloop van de cursus:

  • is de cursist bekend met het begrip ‘mindset’
  • weet de cursist het verschil tussen een vaste mindset en een groeimindset
  • is de cursist zich ervan bewust dat overtuigingen (zowel van zichzelf als van leerlingen) het leerproces beïnvloeden
  • weet de cursist hoe een groeimindset bij leerlingen gestimuleerd kan worden en hoe het leerproces kan worden beïnvloed.

Registerleraar

Deze cursus is met 3 RU (registeruren) opgenomen in het lerarenregister.