Boos kind

8 Manieren hoe je boze kinderen het beste kunt kalmeren

Schreeuwen, stampen, dingen door de kamer gooien….als ouder of leerkracht herken je dit gedrag heel goed bij boze kinderen. Omgaan met een boos kind kan als volwassen persoon heel lastig zijn: je moet er namelijk voor zorgen dat het kind kalmeert, terwijl je zelf ook kalm blijft. Begrip en geduld zijn hierbij zeer belangrijk, maar niet altijd even makkelijk om op te brengen. Zeker niet als je zelf al op het punt staat om de haren uit je hoofd te trekken! Maar wees gerust, dat is heel begrijpelijk. En om je een handje te helpen, delen wij graag ons advies over hoe je boze kinderen het beste kunt helpen.

Boos zijn is oké

Het is belangrijk om kinderen te helpen begrijpen dat ze met verschillende emoties te maken zullen hebben in het leven, inclusief boos zijn. Boos zijn in sommige situaties is heel normaal, die emotie mag er zijn. Het is echter wel belangrijk dat er op een constructieve manier wordt omgegaan met die boosheid, zodat het niet wordt opgekropt en er andere problemen ontstaan.

Hoe kun je een boos kind het beste helpen?

Ieder kind zal zijn of haar eigen beste manier hebben om met boosheid om te gaan. Als het nog niet duidelijk is welke manier dit is, dan is het goed om te experimenteren met meerdere manieren om te zien wat het beste werkt. Enkele snelle en veilige manieren voor kinderen om met boosheid om te gaan, zijn bijvoorbeeld:

  1. Erover praten
  2. Papier in stukken scheuren
  3. Knijpen in een stressbal of Play-Doh
  4. Even bewegen, zoals springen op een trampoline, jumping jacks doen of touwtjespringen
  5. Bubbeltjesfolie knappen
  6. Schrijven/tekenen op papier en er vervolgens een prop van maken of het in stukken scheuren
  7. Muziek luisteren of een muziekinstrument bespelen
  8. Even naar buiten gaan voor een frisse neus

Beperk het praten

Zodra een kind zich bevindt in een staat van vechten, vluchten of bevriezen, dan dringt er weinig informatie tot hem of haar door. Een kind op zo een moment de les lezen heeft dan ook weinig zin. Het is daarom verstandig om het praten te beperken in deze situaties. Het doel is namelijk om ervoor te zorgen dat je hem of haar door dit vervelende moment heen helpt. Wanneer je wel spreekt, zorg er dan voor dat je een kalme en zachte stem gebruikt. Gebruik enkele korte zinnen die je een paar keer kunt herhalen, zo is de kans groter dat een boos kind je begrijpt. Zeg bijvoorbeeld:

Ik snap dat je boos bent

Ik ben er voor je

Ik wil je graag helpen

Je kunt het effect hiervan versterken door tegelijkertijd ervoor te zorgen dat een kind kan kalmeren op een rustige plek.

Werken aan de copingstijl van kinderen

Een van de beste dingen waarmee je een kind kunt helpen, is werken aan zijn of haar copingstijl. Dit kun je het beste doen wanneer een kind rustig is, niet wanneer er sprake is van boosheid. Onderzoek wat de triggers zijn die boosheid uitlokken: komt het door bepaalde geluiden of plekken? Komt het door een specifiek schoolvak? Komt het door het gevoel van honger of dorst te hebben?

Vooral jonge kinderen zullen er in het begin moeite mee hebben om in een vroeg stadium door te hebben dat ze boos zijn. Vaak heeft die uitbarsting al plaatsgevonden, voordat ze er zich bewust van zijn. Door een kind te helpen om de lichamelijke signalen van opkomende boosheid te identificeren, kan hij of zij leren deze gevoelens te herkennen en de nodige copingvaardigheden zo snel mogelijk toe te passen. Zo kan worden voorkomen dat de boosheid uit de hand loopt.

Oefenen, oefenen, oefenen

Zodra duidelijk is welke triggers boosheid uitlokken en een kind beter in staat is om boosheid bij zichzelf te identificeren, dan kun je gaan oefenen met zijn of haar copingvaardigheden. Hebben jullie besloten om te oefenen met ademhalingsoefeningen? Zorg er dan voor dat jullie met enige regelmaat aan de slag gaan met deze oefeningen wanneer er nog geen sprake is van boosheid. Op die wijze kan hij of zij leren hoe het voelt om die copingvaardigheden toe te passen.

Het gebruikmaken van copingvaardigheden voor heftige emoties zal niet altijd soepeltjes verlopen; het vergt tijd om het goed onder de knie te krijgen. Blijf dan ook redelijk en zorg ervoor dat er genoeg geoefend wordt. Lukt het hem of haar steeds beter om die boosheid aan te pakken? Zorg er dan voor dat je aanmoedigend blijft! Wil het nog niet echt lukken om boosheid goed aan te pakken? Kies dan voor een andere copingvaardigheid en blijf samen oefenen. Ook dit leerproces an sich is zeer waardevol voor kinderen.

Heb je hulp nodig om boosheid bij kinderen beter aan te pakken als ouder of leerkracht? Neem gerust contact met ons op. We onderzoeken graag met jou wat de mogelijkheden zijn om jou hierbij te helpen! Klik hier om meer te lezen over boosheid en frustratie

Privé delen
Publiek delen