Rekenen(d) op vakantie!

Vakantie! Een periode van lekker uitrusten, zonder schoolse verplichtingen. Helaas blijkt vaak, dat na een aantal weken vakantie veel van wat kinderen hebben geleerd in het afgelopen schooljaar is weggezakt. Het is daarom belangrijk om te blijven oefenen. Niet alle kinderen zitten daarop te wachten, het is immers vakantie. Gelukkig zijn er tal van activiteiten te bedenken, waarbij kinderen zich er niet van bewust zijn dat ze met rekenen bezig zijn. We geven u graag een aantal tips.

Met de auto op vakantie

Bepaal de route en stippel deze samen uit. Natuurlijk is een navigatiesysteem ideaal voor onderweg, maar wat als deze jullie onverhoopt in de steek laat? Dan is een ‘ouderwetse’ wegenkaart toch de oplossing. U kunt samen met uw kind het lezen van de kaart oefenen. Aspecten als schaal, het omrekenen van centimeters naar kilometers en het lezen van de legenda komen aan bod. U kunt dit uitbreiden door te berekenen welke route het kortst is of door te berekenen hoelang jullie onderweg zijn, uitgaande van een bepaalde snelheid en rusttijden. Onderweg kunnen jullie de route controleren en indien nodig aanpassen of berekeningen uitvoeren met de borden langs de weg. Hoeveel kilometer is het nog naar Parijs en hoe laat komen we daar aan?

Met het vliegtuig, de trein of de boot op vakantie

Als jullie niet zelf de route hoeven te bepalen naar de vakantiebestemming, omdat jullie bijvoorbeeld met het vliegtuig, de trein of de boot gaan, moet uiteraard wel de juiste vertrekplaats bereikt worden. Ook kunt u uw kind op het vliegveld, het station of in de haven de weg laten uitzoeken. Maak gebruik van de informatieborden om te bepalen waar en hoe laat jullie moeten vertrekken.

De accommodatie

Laat uw kind een plattegrond maken van de accommodatie. Hierbij kan gewerkt worden met schaalverdelingen en een legenda.

De omgeving verkennen

Bekijk samen de plattegrond van bijvoorbeeld de camping of het dorp. Wat is er allemaal te doen, hoe kom je daar en hoever is dit?

Boodschappen doen

Laat uw kind de boodschappen doen. Hoeveel croissantjes hebben we nodig als iedereen er graag 2 wil voor het ontbijt en hoeveel kost dat ongeveer? Hierbij komt het schattend rekenen aan bod. Hebben jullie genoeg aan € 10,- als jullie voor de croissantjes ongeveer € 6,- nodig hebben en nog boter en beleg willen kopen? Om het nog moeilijker te maken kunt u in de winkel uw kind laten uitrekenen wat bijvoorbeeld een kilo appels kost als 500 gram € 4,- kost. Of laat uw kind kortingen berekenen. Hoeveel kost een product als de korting 20% bedraagt?

Koken op vakantie

Bak bijvoorbeeld pannenkoeken met uw kind. Ga samen boodschappen doen voor de ingrediënten (wat kosten 4 eieren?) en bekijk en bespreek het recept (hoeveel liter is 500 ml?). Tref voorbereidingen voor het beslag (bijvoorbeeld door het aflezen van de maatbeker) en bedenk hoeveel pannenkoeken jullie hiermee kunnen maken. Tijdens het eten kunt u de pannenkoeken in stukken verdelen, waarbij uw kind bezig is met breuken.

Naar het strand

Ga samen schelpen zoeken. Hiermee kunnen legio rekenactiviteiten worden gedaan. Hoeveel zijn het er en welke is het grootst of kleinst? Leg ze van groot naar klein, verdeel de schelpen in groepjes enz. Natuurlijk kunnen deze rekenactiviteiten ook met andere materialen worden gedaan. Denk bijvoorbeeld aan emmers, schepjes of stenen.

Een regenachtige dag

Op een regenachtige dag kan het fijn zijn om gezellig binnen spelletjes te spelen. Er bestaan tal van spelletjes waarbij een beroep wordt gedaan op de rekenvaardigheden. Denk bijvoorbeeld aan Halli Galli, Yahtzee of Mens-erger-je-niet. Eigenlijk bent u bij alle spelletjes, waarbij gewerkt wordt met een dobbelsteen, pion of puntenverdeling bezig met rekenen. Als uw kind liever alleen speelt of als jullie onderweg zijn naar de vakantiebestemming kunt u denken aan Rush Hour, tangram of magic snake.

Ellis Ouwerkerk-Gubbels (Orthopedagoog)

Privé delen
Publiek delen