Boeken

Help! Mijn kind heeft een hekel aan lezen!

Lijkt jouw kind ook allergisch te zijn voor lezen? Wees gerust, je bent niet de enige ouder die hiermee te maken heeft. Het is heel begrijpelijk dat je je als ouder (een beetje) zorgen maakt over je kind als je een gebrek aan interesse om te lezen bespeurt. Goed kunnen lezen is namelijk een belangrijke vaardigheid voor de ontwikkeling van je kind: door veel te lezen wordt het technisch en begrijpend leesniveau bevordert en de woordenschat van je kind vergroot. Daarnaast kan het rust en ontspanning brengen en levert het leren lezen een positieve bijdrage aan de emotionele ontwikkeling.

Lezen leuk maken voor je kind kan een grote uitdaging zijn, vooral als je kind te maken heeft met dyslexie of andere lees- en/of spellingproblemen. Dus wat kun je als ouder doen om je kind zo veel mogelijk te motiveren om te lezen? Wij geven je 9 praktische tips!

1.      Kies thema’s die je kind enthousiast maken

Lezen wordt al snel leuker voor je kind als het gaat om een onderwerp dat hem of haar interesseert. Is je kind bijvoorbeeld dol op dieren, dansen, de ruimte of piraten? Kies dan leuke boeken die daarmee te maken hebben. Verhalen of informatieve boeken, dat maakt niet uit. Laat de keuze over aan je kind – dat zal extra enthousiasmeren en motiveren!

2.      Probeer het met tijdschriften en stripverhalen

Geen succes met boeken? Probeer dan eens een tijdschrift of stripverhaal! In de bieb kun je verschillende tijdschriften en (educatieve) strips vinden voor kinderen. Ook hiervoor geldt: laat je kind zelf wat leuks kiezen.

3.      Experimenteer met korte en lange verhalen

Niet elk kind staat te springen om een (heel) lang verhaal te lezen – om wat voor reden dan ook. Een boek met meerdere korte verhaaltjes van slechts enkele pagina’s kan minder intimiderend overkomen en dus meer uitnodigend zijn om te lezen. Onderzoek met je kind waar hij of zij zich (momenteel) het fijnst bij voelt.

4.      Creëer een gezellige leeshoek

Lezen is het allerfijnst als dat op een comfortabele en rustige plek kan. Zorg daarom voor een gezellig leesplekje waar je kind zich op zijn of haar gemak voelt. Nog beter: creëer een gezellige leeshoek waar boeken een prominente plek hebben! Zo kun je je kind makkelijker enthousiasmeren om zijn of haar boekencollectie uit te breiden en houden jullie makkelijk overzicht van de titels die jullie al hebben. 

5.      Kies een vast leesmoment

Kinderen hebben behoefte aan routine en (een zekere mate van) voorspelbaarheid. Kies daarom een vast leesmoment uit om samen te lezen, zoals tijdens de lunch of vóór het slapengaan. Door hierin consistent te blijven, zal je merken dat je kind uiteindelijk zelfs zal uitkijken naar jullie gezamenlijk leesmomentje! Groot pluspunt: kinderen worden vaak rustiger door samen te lezen. Jullie leesmomentje biedt dus een mooie kans om van een actieve dag naar een goede nachtrust over te gaan. Ook versterkt het jullie verbondenheid, wat weer een positieve impact kan hebben op de motivatie van je kind om te willen lezen.

6.      Duik die verkleedkist in

Nog een manier om je kind enthousiast te maken over lezen, is door gebruik te maken van zijn of haar fantasie. Gaan jullie een verhaal lezen over cowboys en indianen? Haal die cowboyhoed en paardenknuffel dan maar tevoorschijn voor het lezen! Of wordt het een verhaal over ballerina’s? Dat klinkt als een mooi moment om die tutu aan te trekken (ja, ook jij, pap)!

7.      Maak jullie eigen boek

Hebben jullie moeite met het vinden van een leuk boek, tijdschrift of (educatief) stripverhaal? Wat dacht je dan van het maken van jullie eigen boek? Houd het lekker makkelijk: niet enkele dubbelgevouwen A4-tjes aan elkaar en teken en schrijf erop los! Een verhaal typen en bijbehorende plaatjes zoeken op de computer mag natuurlijk ook. Je kunt het daarna afdrukken. Wedden dat je kind vol enthousiasme dit boek zal willen lezen?

8.      Creëer vertrouwen

Het is mogelijk dat je kind geen fan is van lezen, omdat hij of zij (nog) niet voldoende vertrouwen heeft in zichzelf om dit te kunnen doen. Het opbouwen van dit zelfvertrouwen is erg belangrijk. Geef daarom elke keer tijdens en na het lezen aan hoe ontzettend goed het gaat en dat je trots bent. Merk je dat je kind te onzeker is om zelf (hardop) te lezen? Begin dan eerst zelf met voorlezen. Laat je kind het daarna rustig overnemen. Door het vertrouwen op te bouwen, zal je kind uiteindelijk makkelijker gemotiveerd raken om te lezen.

9.      Wees geduldig, maar alert

Alleen omdat je kind op dit moment geen plezier beleeft aan lezen, hoeft niet te zeggen dat dit nooit zal gebeuren. Wees geduldig en accepteer dat je kind (momenteel) geen boekenwurm is. Wie weet komt dat nog! Gebeurt dat niet en merk je dat je kind een leerachterstand begint op te lopen door een gebrek aan goede leesvaardigheden? Bespreek dit dan met de school van je kind. Blijkt de ondersteuning van school hierin onvoldoende voor je kind? Meld je dan gerust bij ons aan, wij gaan graag met je op zoek naar mogelijke oorzaken en passende oplossingen.

Privé delen
Publiek delen