Kraak die code!

Ieder jaar wordt De Grote Rekendag georganiseerd. Een dag die voor alle leerlingen van het basisonderwijs in het teken staat van rekenen. Het gaat hierbij niet alleen over rekenen in de klas, want rekenen is veel meer dan sommen maken in je werkboek. Het thema van De Grote Rekendag is ‘Kijkje achter de code’. Denk hierbij aan het leren zoeken naar regelmaat en patronen, systematisch werken, symbolische weergaven maken en lezen of codetaal interpreteren en ontwerpen.

Codes kraken

Bij Opdidakt begeleiden we kinderen met rekenproblemen en dyscalculie. Deze kinderen zijn in het dagelijks leven voortdurend bezig om codes te kraken. In deze blog schrijf ik over de problemen waar ze tegenaan lopen en de begeleiding die we hierbij bieden.

”Leg je boek open op bladzijde 63” is een veelgehoorde zin gedurende een schooldag. Je moet dan wel weten wat precies bedoeld wordt met bladzijde 63. Welk cijfer komt er eerst? Voordat je het weet stelt de juf jou een vraag, terwijl jij nog op zoek bent naar die ene bladzijde! En wat als je met de bus of trein wilt reizen? Er hangen veel borden bij de bushalte of op het treinstation, maar wat moet je ermee? Wat betekenen de cijfers en ben je wel op tijd?

Vanzelfsprekend

Kinderen met rekenproblemen lopen dagelijks tegen dingen aan die voor anderen vanzelfsprekend zijn, maar voor hen voelen als een soort geheimtaal. Het zijn codes die gekraakt moeten worden. In onze begeleiding helpen we om die codes te kraken en het rekenen meer betekenis te geven. Dit doen we door situaties na te bootsen en te werken met echte materialen. We geven cijfers en symbolen meer betekenis door te DOEN! We laten kinderen ervaren wat er gebeurt wanneer we het hebben over het teken ‘+’. We spelen situaties bij bushaltes na, snijden eierkoeken in punten en maken gebruik van dobbelstenen, klokken en blokjes. Alles om betekenis te geven aan de rekentaal om ons heen en te onderzoeken wat we doen bij het rekenen.

Rekenen is dus zeker niet saai. Tijdens de begeleiding hebben kinderen vaak niet eens door dat ze aan het rekenen zijn.

Denise Rits (Orthopedagoog)

Privé delen
Publiek delen