Opdidakt biedt groepstrainingen aan voor diverse hulpvragen. Kinderen en jongeren krijgen bij Opdidakt in kleine groepen begeleiding bij bijvoorbeeld lezen en spellen of rekenen of bij sociaal-emotionele problemen, zoals faalangst of sociale vaardigheden. Met name deze laatste trainingen zijn voor kinderen vaak spannend. Toch blijkt juist bij de sociaal-emotionele trainingen de meerwaarde van het werken in groepen. In deze blog wil ik graag een beeld geven van hoe kinderen de trainingen op sociaal-emotioneel gebied ervaren.
Moet dat per se in een groepje? Kan ik niet gewoon alleen komen? Andere kinderen vinden me vast vreemd of gaan me uitlachen. Ik weet niet of ik aan anderen durf te vertellen wat ik moeilijk vind.
Kinderen vinden het vaak eng om in een groepje te bespreken wat ze moeilijk vinden. En laten we eerlijk zijn, dat is het ook. Je weet niet hoe anderen reageren of wat ze zullen zeggen. Het is niet makkelijk om iets persoonlijks te vertellen aan anderen. Hoe het daadwerkelijk is? Er is maar één manier om daar achter te komen… door het te proberen.
Oh, het viel wel mee. Ze begrepen me geloof ik wel. Een meisje lacht nu vaker naar me en helpt me als het niet lukt. Ik begrijp nu beter waarom ze zo stil is en probeer haar te helpen.
Een goede, veilige basis in de groep zorgt ervoor dat kinderen kunnen leren. En leren doen ze niet alleen van de begeleider. Leren doen ze met name van elkaar. Het is fijn om te zien dat ze herkenning in elkaar vinden. Ze kunnen samen over spannende situaties praten en hiermee om leren gaan en ze kunnen samen oefenen om voor zichzelf op te komen of een gesprek te voeren. Belangrijk is ook dat ze leren om zichzelf en elkaar complimentjes te geven!
Ik steek mijn vinger vaker op in de klas. Als mijn klasgenoten iets vervelends doen, durf ik stop te zeggen. Ik kan nu vaker rustig blijven en mijn hoofd is minder vol. Voor een proefwerk ben ik niet meer zenuwachtig en in de klas durf ik nu te presenteren.
Hoewel de start van de training vaak spannend is, zie ik dat veel kinderen het na de tweede of derde bijeenkomst veel minder spannend en zelfs leuk vinden. Door samen te oefenen leren ze met en van elkaar!
Gitte Hoezen (Dramatherapeut)