Jasper is een jongen van 12 met autisme. Om hem inzicht te geven in wat zijn autisme inhoudt, start ik zijn begeleiding met twee sessies psycho-educatie. Hierbij maak ik gebruik van de methode Brain Blocks. Dit helpt Jasper om met zijn ouders te praten over zijn autisme en hen uit te leggen waarom dingen soms niet gaan zoals hij wil.
“Op vakantie…? Liever niet, want dan mis ik een blokje…” Dat is wat Jasper tegen zijn ouders zei na een sessie Brain Blocks. Deze uitspraak moest natuurlijk worden toegelicht. Jasper en ik leggen zijn ouders samen uit wat autisme is en hoe Jaspers brein werkt. Jasper speelt hierin een belangrijke rol, want je weet natuurlijk zelf het beste hoe jouw brein werkt.
“Autisme zit in je hoofd”, vertelt Jasper. “We hebben hier twee hoofden: één zonder autisme en één met autisme. Het eerste hoofd denkt in bolletjes en heeft een flexibel brein. Het tweede hoofd denkt in blokjes. Als alle blokjes netjes op een rijtje liggen voelt dit brein zich oké”, leggen we zijn ouders uit.
“Soms heb ik hoofdpijn”, vertelt Jasper. “Kijk, dan ziet het er zo uit in mijn hoofd. Alle blokjes liggen door elkaar. Ik heb dan ‘opruimtijd’ nodig om alle blokjes weer recht te krijgen. Daarna voel ik me weer oké.”
“Kun je je ouders ook uitleggen wat er gebeurt als je in de klas plotseling moet rekenen, terwijl je dacht dat je vrije tijd had?”, vraag ik aan Jasper. Hier hadden we het samen over gehad. “Ja”, zegt Jasper, “kijk, dan ligt dit blokje een beetje scheef. Ik voel me dan niet helemaal fijn, maar ik kan wel gewoon aan het werk. Het blokje gaat vanzelf weer recht als mijn rekenwerk af is. Sommige kinderen kunnen niet werken met een scheef blokje, maar ik wel.”
“Als we op vakantie gaan is er een heel blokje weg uit de rij.” Jasper laat zijn ouders zien hoe dat eruit ziet. “Ik voel me dan niet lekker en vind vakantie ook helemaal niet leuk”, vertelt hij. Tijdens de eerste sessie zijn we er samen achter gekomen hoe dat komt. Jasper heeft dan namelijk heel veel onduidelijkheid, wat hij niet fijn vindt. Jasper legt zijn ouders uit dat het gat in de rij wel een beetje opgevuld kan worden. “Dat ziet er zo uit”, zegt hij. “En hoe kan het dan zo worden?”, vraag ik aan Jasper. “Door heel veel vragen te stellen kan ik het rijtje weer oké krijgen”, zegt Jasper. “Maar het kan nooit een heel blokje worden, want er blijven altijd dingen niet duidelijk voor mij!” Hier is Jasper heel duidelijk in.
Het doel van Brain Blocks hangt af van de hulpvraag van de cliënt. Brain Blocks kan als psycho-educatie ingezet worden, maar ook dienen als communicatiemiddel en als therapeutische interventie. De methode mag alleen ingezet worden door een geschoolde professional in het bezit van een Brain Blocks certificaat.
(bron: www.brainblocks.com)