thuisonderwijs

6 tips voor thuisonderwijs

Het is voor iedereen even wennen in deze tijd, voor ouders, verzorgers, maar ook voor kinderen. Plotseling hele dagen samen thuis zitten en de dag zo veel mogelijk hetzelfde proberen te laten verlopen. De afgelopen tijd is er hard gewerkt aan onderwijs op afstand. Dat betekent dat scholen planningen verzorgen voor leerlingen waarmee ze thuis aan de slag kunnen. Maar dat thuisonderwijs is zo makkelijk nog niet. Daarom geven we jullie, de hardwerkende ouders, een aantal tips.

Bekijk de video of lees ons blog!

Tip 1: Een vaste structuur

Probeer zoveel mogelijk een vaste structuur aan te houden. Sta op rond de tijd zoals je normaal ook zou doen, ga samen ontbijten en plan tijden waarop je gaat starten met werken en wanneer je pauzes gaat houden.

Op deze manier zorg je voor een bepaalde structuur en voorspelbaarheid. En die voorspelbaarheid vinden veel kinderen heel prettig!

Tip 2: Maak een planning

Maak een planning en zorg ervoor dat die planning zichtbaar is. Maak de planning ook samen met je zoon of dochter, zodat er een gedeelde verantwoordelijkheid ontstaat. In zo’n planning kan je aangeven wie, wat, wanneer gaat doen.
Dat is handig, omdat je aan kan geven wanneer jij als ouder beschikbaar bent om te helpen. Zodat je op andere momenten gewoon met je eigen werkzaamheden door kan gaan.

Kijk maar mee naar het volgende voorbeeld.

planning thuisonderwijs

 

Dit is een planning met kleurtjes. Elk gezinslid heeft een eigen kleur. Op deze manier kan je aangegeven wie wat wanneer gaat doen.

Met een kleurtje kan je ook aangeven bij wie ze terecht kunnen op het moment dat ze een vraag hebben. Ben jij op dat moment aan het werk en kan je niet gestoord worden? Dan kunnen zij ook even geen vraag stellen. Met zo’n kleurtje geef je ook aan welke momenten dat wel kan.

Tip 3: Afwisseling

Zorg voor een afwisseling in denk en doe-taken. Jullie zullen vast gemerkt hebben dat het vasthouden van je concentratie best pittig kan zijn, in een thuissituatie. Als je zorgt voor een afwisseling in die twee taken: denken en doen, zul je zien dat je de concentratie en focus langer vast kan houden.

Denk ook zeker aan andere vormen van leren. Zoals het bakken van koekjes, het maken van een eigen muziekinstrument, of lekker bewegen. Dat zijn vaardigheden die je ook heel goed kan inzetten om af te wisselen en waar je ook nog eens ontzettend veel van leert.

Tip 4: Beloningssysteem

Maak gebruik van een beloningssysteem. Beloningssystemen doen het erg goed voor de motivatie. Zo’n beloningssysteem werkt per gezin weer anders. Kijk vooral goed wat voor jullie goed werkt! Is dat een beloning na afloop van één taak? Of wordt het een beloning van een hele werkdag of misschien wel een werkweek?

Ook hierbij heb je heel veel verschillende voorbeelden. We laten er graag een paar aan je zien.

thuisonderwijs verdeling

Je kan werken met een thermometer. Bij een thermometer staan de taakjes van een hele dag beschreven. Heb je een taakje af? Dan mag je een vakje kleuren? Heb je de hele thermometer vol, dan heb je superhard gewerkt!

Een andere manier is het gebruik van een stickerkaart. Op deze stickerkaart wordt gewerkt per dag. Heb je goed gewerkt die dag? Dan mag je een sticker uitzoeken. Heb je heel de week stickers verdiend, dan krijg een extra beloning.

Tip 5: Een eigen werkplek

Het zorgen voor een goed geordende werkruimte voor elk gezinslid is ook aan te raden. Zo zorg je er namelijk voor dat iedereen in het gezin een eigen werkplek heeft en daar lekker aan de slag kan gaan.

thuisonderwijs werkplek

Let er dan op dat alle spullen die je die dag nodig hebt, klaar liggen. Op deze manier hoef je tussendoor niet te zoeken naar boeken of pennen en blijf je lekker werken.

thuisonderwijs werkplek

Tip 6: Bied keuzes aan

Natuurlijk kan het voorkomen dat het soms niet loopt zoals je graag zou willen. Er bestaat wat onenigheid over een planning of iemand wil niet starten met een taak. Ook dat kan gebeuren.Hierbij kan je als ouder wat sturen. Je kan bijvoorbeeld zeggen: “Gaan we starten met rekenen of met taal? Jij mag kiezen.”

Je geeft je zoon of dochter keuzemogelijkheid maar het betreft maar 2 keuzes: rekenen of taal. Iets anders zit er op dat moment niet in. Even op de Playstation of op YouTube filmpjes kijken? Dat gaat dan even niet. Bewaar dat soort momenten als beloning.
Als je dit consequent gebruikt en inzet, zul je zien dat het echt gaat werken.

Hulp nodig bij thuisonderwijs?

Loop je nou echt vast of heb je een specifieke vraag over thuisonderwijs? Neem dan contact op met de school van je zoon of dochter. Zij denken graag met je mee.
En ook wij van Opdidakt staan altijd voor je klaar! Wij bieden gerichte begeleiding op het gebied van leren, gedrag, mindset en leervaardigheden zoals plannen en organiseren. Op dit moment bieden wij alle leerlingen één op één begeleiding middels beeldbellen.

Kijk voor meer informatie op www.opdidakt.nl of neem even telefonisch contact op met een vestiging bij jou in de buurt!

Heel veel succes!

Denise Francken (Orthopedagoog)

Privé delen
Publiek delen