ADHD en ADD

Elk kind heeft weleens moeite om zich te concentreren, is druk of impulsief of luistert niet goed. Bij sommige kinderen overheerst echter het gebrek aan rust en concentratie. Hun schoolprestaties en functioneren in het dagelijks leven lijden er zo ernstig onder dat er mogelijk sprake is van ADHD (Attention Deficit Hyperactivity Disorder).

Kinderen met AD(H)D hebben vaker en in hogere mate dan andere kinderen problemen op het gebied van:

Aandacht en concentratie

Kinderen met AD(H)D zijn snel afgeleid door prikkels. Daarnaast kunnen ook hun eigen gedachten hen sterk afleiden. Ze maken daardoor fouten, lijken vaak niet te luisteren, hebben moeite met aanwijzingen opvolgen en vermijden voor hen moeilijke taken. Kinderen met AD(H)D zijn over het algemeen vergeetachtig en dromerig of raken dingen kwijt die nodig zijn om hun taken uit te voeren. Bovendien hebben ze vaak moeite met het organiseren van taken.

Hyperactiviteit

Kinderen met ADHD bewegen vaak onrustig, wiebelen veel, kunnen moeilijk rustig spelen en rennen rond in situaties waarin dit ongepast is. Ze praten veel en zijn druk. Er zijn ook kinderen die in hun gedrag niet onrustig zijn, maar aangeven dat ze dat in hun hoofd wel zijn. Bij deze kinderen zie je minder goed dat er sprake is van hyperactiviteit, maar het is er wel.

Impulsiviteit

Kinderen met ADHD doen voordat ze denken. Zo beantwoorden ze onafgemaakte vragen, hebben moeite om op hun beurt te wachten en verstoren bezigheden van anderen of dringen zich op.